Begin januari waren de warme bakkers (bijna) allemaal met vakantie. Ook de slager was "er even tussenuit".

Wie verse pistolets of brood wou hebben moest noodgedwongen naar een grootwarenhuis. Steeds meer gebeurt het dat bakkers die met pensioen gaan niet meer vervangen worden, dat je ver moet zoeken om nog een bank en bankautomaat te vinden, dat je voor een kerkdienst kilometers moet rijden en ga zo maar door.

Waar is "mijn dorp in de Kempen?"

De heemkundige kring van Lille Norbert de Vrijter heeft daarom samen met de Davidsfonds afdeling van Lille-Poederlee-Wechelderzande Jasper Van Loy uitgenodigd om samen na te denken over de toekomst van onze dorpen.

Wie is Jasper Van Loy?

Jasper Van Loy is een jonge Kempenaar opgegroeid in het dorp Oevel. Hij behaalde een master in culturele studies en schreef over popcultuur voor Knack. Hij werkt als muziekredacteur bij Studio Brussel.

Jasper zat in de knoop met vragen rond de toekomst van onze dorpen en ging zich er in verdiepen. Hiervoor deed hij talloze interviews in evenveel ontelbare Vlaamse dorpen om een antwoord te vinden op de vraag wat er van onze dorpen in de toekomst moet worden.

Zijn antwoorden schreef hij vorige zomer neer in het boek "Onder de kerktoren. Waarom Vlaamse dorpen een toekomst hebben".

Jasper Van Loy gaat er van uit dat de plaats waar je opgroeit en waar je je kindertijd doorbrengt voor het overgrote deel van de mensen een rol blijft spelen. Hij heeft daarom een rotsvast geloof in de toekomst van het dorp.

Terwijl overal in de wereld dorpen erop achteruit gaan, blijven ze in Vlaanderen toch bestaan. Veelal door de nabijheid van de steden die dorpelingen alles te bieden hebben wat ze nodig hebben.

Wat de invloed van de corona pandemie is in het voortbestaan van dorpen en welke rol dorpelingen zelf hierin kunnen spelen: ook daarover spreek Jasper van Loy.

Nieuwsgierigheid gewekt? Wil je meedenken en van gedachten wisselen hierover? Kom dan op dinsdag 25 januari naar de bibliotheek te Lille, Kerkstraat 22b om 19.30u.
Deelname is gratis, wel inschrijven via de bibliotheek Lille: 014/88.19.20.